یادگیری زبان دوم؛ انگیزه و اهداف پشت آن
اگر به شما بگوییم که یادگیری زبان دوم میتواند زندگی شما را بطور کل تغییر دهد چه میکنید؟ احتمالا همین الان شروع میکنید به کنکاش برای پیدا کردن یک معلم خصوصی یا یک آموزشگاه خوب برای یادگیری زبانی که به آن علاقه دارید.
آنچه باعث شد شما به این کار ترغیب شوید چه چیزی بود؟ درست است، انگیزه.
اصولا ما برای اهداف طولانی مدت و افعالی که نتیجهشان در دراز مدت مشخص میشود نیاز به انگیزه داریم. برای یادگیری زبان نیز ما به مشخص کردن اهداف و متعاقبا ایجاد انگیزه نیاز داریم. اگر میخواهید همواره در مسیر خود برای یادگیری زبان محکم و ثابت قدم باشید باید هر روز از خود بپرسید چرا اینکار را انجام میدهید. برای مثال «چرا دارم توانایی مکالمه خود را در زبان انگلیسی تقویت میکنم؟» یا «چرا دارم زبان ژاپنی را یاد میگیرم؟» یا «چرا دارم تلاش می کند گرامر زبان فرانسه را یاد بگیرم؟» سوالاتی از این قبیل و پاسخ دادن به آنها به ما کمک میکند همواره در مسیر خود با قدرت قدم برداریم.
چرا انگیره و هدفگذاری مهم است ؟
جین مون در سال 2005 در یک سمینار آموزشی دربارهی بزرگترین چالشی که معلمین با کودکان در آموزش زبان دارند این چنین میگوید که بزرگترین چالش معلمین در مدارس این است که دانشآموزان انگیزه ندارند. آنها نمیدانند چرا باید زبان بیاموزند و یادگیری زبان چه نفعی برای آنها دارد.
همین موضوع در مورد زبانآموزان رده سنی بزرگسال نیز صادق است. اگر بر روی خروجی یادگیری زبان تمرکز نداشته باشید، بزودی با فرآیند یادگیری زبان به مشکل برخواهید خورد.
بین انگیزه و فشار در میان زبانآموزان بزرگسال و نوجوان تفاوتی وجود دارد؛ انگیزه در واقع همان چیزی یا چیزهایی است که شما را برای انجام کاری هیجانزده میکند. برای مثال اگر من زبان انگلیسی را یاد بگیرم، میتوانم فیلمها و سریالهای بیشتری را با زبان اصلیشان تماشا کنم.
اما فشار چیز دیگری است؛ فشار از جنس ملامت پیش از وقوع واقعه است، از جنس ترس. «اگر زبان یاد نگیرم، نمرات بدی در این درس در مدرسه خواهم گرفت و این موضوع معدل نمراتم را کاهش خواهد داد.»
در واقع برای اینکه همواره انگیزه داشته باشیم باید اهدافمان را با خود مرور کنیم. برای مثال اگر برای خود هدف بگذارید که در بازه زمانی مشخصی باید بتوانید با افراد فرانسوی زبان بصورت آنلاین گفت و گو کنید، باعث میشود هر روز برای یادگیری زبان فرانسه شوق داشته باشید. یا اگر برای خود هدفی تعیین کنید که تا سال آینده باید زبان انگلیسی را یاد بگیرم تا بتوانم به یک کشور انگلیسی زبان سفر کنم و با افراد بیشتری ارتباط بگیرم، سبب میشود تا تک تک روزهای سال را برای یادگیری زبان انگلیسی تلاش کنید.
زمانی که به اهدافتان نزدیک میشوید طعم شیرین سختکوشی خود را خواهید چشید و همین شیرینی سبب میشود برای کارهای دیگر انگیزه بیشتری داشته باشید چون یکبار مزد تلاشهای خود را دریافت کردهاید.
زبان انگلیسی؛ یک زبان بینالمللی
یکی از دلایلی که ممکن است شما را به یادگیری زبان ترغیب کند، تعداد کسانی است که در دنیا به آن زبان تکلم میکنند. برای مثال زبان انگلیسی که به زبان بینالمللی در دنیا شناخته میشود به این دلیل است که در بسیاری از کشورهای دنیا بعنوان زبان رسمی و در بسیاری دیگر از کشورها بعنوان زبان دوم مورد استفاده است. حتما میدانید که زبان انگلیسی در 70 کشور دنیا علاوه بر زبان محاوره، برای مکاتبات اداری و تحقیقات علمی و… مورد استفاده قرار میگیرد. بسیاری از دانشگاههای دنیا حتی در کشورهایی که زبان رسمی آنها انگلیسی نیست واحدهای درسی خود را به زبان انگلیسی برگزار میکنند. سهم بسیار بالایی از مقالات و مطالبی که در فضای اینترنت وجود دارد به زبان انگلیسی منتشر میشود. بسیاری از مقالات علمی دنیا به زبان انگلیسی در مجامع علمی ارائه میشوند.
زبانهای دیگر نیز کم و بیش به همین شکل هستند. خاصیت زبان برقراری ارتباط و بیان اندیشه است. بنابراین با دانستن هر زبان جدید وسعت ارتباطات شما افزایش مییابد. حال این دایره میتواند در حد و اندازههای زبان انگلیسی باشد یا در حد یک یا چند کشور.
6 فایده یادگیری زبان
همانطور که پیش از این گفتیم، ما برای انجام هر کاری هدف و انگیزهای داریم. حال این اهداف و انگیزهها میتوانند خودآگاه یا ناخودآگاه باشند. برای انجام بعضی کارها داشتن هدف و انگیزه الزامی است. قاعدتا کسی میتواند برای کاری هدف گذاری و انگیزه سازی کند که برای خود منافعی در انجام آن کار ببیند. ما در زندگی، دنبال کردن بسیاری از کارها را به دلیل اینکه نمیتوانیم سودی در انجام آنها برای خود ببینیم به تعویق میاندازیم. بسیاری از افراد واقعا برای خود در یادگیری زبان منفعتی نمیبینند. بنظر میرسد دلیل آن نبود آگاهی از تمام ابعاد یادگیری زبان باشد. با ما همراه باشید چون در ادامه قرار است به 6 فایده اصلی یادگیری زبان اشاره کنیم :
یادگیری زبان سبب انعطاف پذیری مغز و تقویت قوه تشخیصی شما میشود:
یکی از بزرگترین فواید یادگیری زبان تقویت قوه تشخیصی و ادراکی شما است. به بیان دیگر یادگیری زبان باعث افزایش انعطاف پذیری مغز شما در تشخیص، فهم و درک مطالب میشود.
افرادی که به دو زبان تکلم میکنند بایستی بیاموزند که در چه زمانی از کدام زبان برای برقراری ارتباط استفاده کنند. این افراد قادراند در آن واحد به راحتی بین دو زبانی که آموختهاند متناوبا یکی را برای برقراری زبان مورد استفاده قرار دهند.
سایت MindShift که به بررسی مقولهی آموزش میپردازد، مقاله ای با عنوان «در مغز یک کودک دوزبانه چه میگذرد؟» منتشر کرده است که معتقد است کودکان دوزبانه مهارتهای توجهی بهتری دارند و توانایی بیشتری در تغییر متناوب عملکردها و افعال خود نشان میدهند.
در مقالهی دیگری که دانشگاه ایالتی میشیگان منتشر کرده است آورده شده است که کودکان دوزبانه قدرت خارقالعادهای برای تمرکز بر روی مسائل و تغییر واکنشهایشان دارند که اثباتی بر انعطافپذیری مضتعف قوه تشخیصی در این افراد است.
زمانی که ما یک زبان را میآموزیم، در واقع داریم تعداد لغات بیشتری را فرا میگیریم و ارتباطات لغوی بیشتری در ذهنمان ایجاد میکنیم. علاوه بر این یادگیری یک زبان جدید چه در حین استفاده از آن و چه در زمانی که از زبان مادری خود استفاده میکنیم به بهتر شدن ارتباطاتمان و نحوهی برقراری آن کمک کند.
برخی از محققین و متخصصین زبانشناسی بر این باورند که انعطاف پذیری تشخیصی در زبانآموزان بزرگسال در زمان همنشینیهای لغوی و ایجاد ارتباط میان زبانی، خود را نشان میدهد. فهمیدن یک جوک یا انتخاب و استفاده از یک کلمه توصیفی، هر دو میتوانند نشانههای بروز و تقویت انعطاف پذیری تشخیصی افراد باشد.
با این شواهد بهتر است همین حالا به سراغ یادگیری یک زبان بروید، زیرا نه تنها با این کار مهارت جدیدی را در خود پرورش میدهید، بلکه به رشد و انعطاف پذیری مغر خود در دبگر حوزهها کمک میکنید.
یادگیری زبان آگاهی فرهنگی شما را افزایش میدهد:
از آنجایی که زبان بعد اصلی شکلگیری اندیشه و فرهنگ است، یادگیری زبان دوم در واقع سبب شناخت شما از فرهنگ دوم هم خواهد شد. با شروع به یادگیری زبان دوم شما خود را در معرض فرهنگی قرار میدهید که با آن زبان در ارتباط است.
برای مثال برای شروع به یادگیری زبان انگلیسی ممکن است از ابزاری مانند فیلم و سریالهای تولید شده در امریکا استفاده کنید. یا ممکن است از همصحبتی با انگلیسی زبان برای یادگیری زبان انگلیسی استفاده کنید. همین ابزارها سبب میشود شما با عقاید مردم و فرهنگ شکل گرفته حول آن زبان آشنایی پیدا کنید.
در کتابی به قلم رابرت گاردنر و والاس لمبرت تحت عنوان «رویکردها و انگیزههای یادگیری زبان دوم» آمده است که « زبان آموز موفق کسی است که برای پذیرش ابعاد گوناگون یک جامعه فرهنگی و زبانی جدید آماده باشد.»
علاوه بر آنچه گفته شد ممکن است برای کسب آگاهی از فرهنگهای دیگر، سفر کنید.
یادگیری زبان این امکان را برای شما فراهم خواهد کرد تا به کشورهای مختلف سفر کنید و با مردم و فرهنگهای دیگر در تعامل باشید. با اتفاق افتادن این مهم، به آنچه سبب میشود فرهنگ شما با دیگری متفاوت باشد و آن را به پدیدهای منحصربفرد مبدل سازد، پی خواهید برد.
هرچه بیشتر سفر کنید بیشتر یاد میگیرید و دید بینظیرتری پیدا خواهید کرد. پس اگر امکان آن وجود دارد که سفر کنید و فرهنگهای بیشتری را بشناسید، فرصت آن را از دست ندهید.
یادگیری زبان باعث افزایش اعتماد بنفس، پیشرفت در زندگی شخصی و افزایش نرخ یادگیری دراز مدت خواهد شد:
یکی دیگر از فواید یادگیری زبان این است که اعتماد بنفس شما را افرایش میدهد. اولین قدمهای یادگیری زبان ممکن است چالشبرانگیز باشد؛ اما با گذر از مراحل اولیه و پشت سرگذاشتن موفقیت آمیز این چالش، اعتمادبنفس شما حقیقتا افزایش پیدا میکند.
زمانی که شروع به یادگیری زبان میکنید باید با این حقیقت که ممکن است در این فرآیند اشتباهاتی از شما سر بزند، کنار بیایید و آن را بپذیرید. با پذیرش این واقعیت نه تنها در ساخت مهارتهای زبانی خود اطمینان حاصل میکنید، بلکه در ابعاد دیگری از خودتان نیز به اعتماد بنفس میرسید.
افزون بر این، یادگیری زبان به شما کمک میکند بطور کلی در امر یادگیری ارتقا پیدا کنید؛ خواه یادگیری زبان باشد خواه این یادگیری در حوزههای دیگری در حال رقم خوردن باشد.
پدیدهی فراگرفتن اصولا دارای الگوهایی است که در هر مبحث و حوزهای قابل تعمیم است؛ شما با یادگیری زبان میتوانید از این الگوها برای تسلط بر مباحث دیگر نیز مدد بجویید. تحقیقاتی که در دانشگاه لندن تحت عنوان «استمرار یادگیری و تغییرات زندگی» صورت گرفته است، نشان میدهد که استمرار در یادگیری، از جمله یادگیری زبان، در سنین بزرگسالی منجر به شکل گیری یک زندگی شادتر خواهد شد.
یادگیری زبان سبب بروز خلاقیت میشود و زبان آموز را با تجریبات بیشتری مواجه میسازد:
یادگیری زبان انگلیسی میتواند به شما کمک کند تا خلاقانهتر بیندیشید. همانطور که پیش از این اشاره کردیم فراگیری زبان میتواند به انعطافپذیری مغز شما در فهم و دریافت مطالب کمک کند و قدرت تمیز دادن شما را تقویت کند. متعاقبا این انعطافپذیری به افزایش خلاقیت در بحث «حل مسئله» منجر میشود و بر روی چگونگی تعامل شما با دنیای اطرافتان تاثیر مثبت خواهد داشت.
از آنجایی که افراد بسیاری در سرتاسر دنیا به زبان انگلیسی صحبت میکنند، زبان پیش فرض خیل عظیمی از تولیدات سرگرمکننده انگلیسی است. به همین دلیل برای تقویت قوه خلاقیت میتوانید خود را بیشتر در معرض هنر قرار دهید.
به همین واسطه میتوانید با یادگیری زبان، هنر و تولیدات حوزه سرگرمی را در قالب زبان اصلی تولیدی آنها تجربه کنید. آشنایی با دنیایی خلاقانه و عظیمتر از آنچه پیش از این تجربه کردهاید سبب میشود تا ذهن شما نیز به مرور زمان این خلاقیت را در خود بپرورد.
یادگیری زبان سبب شکل گیری روابط میشود:
یکی از مزایای یادگیری زبان این است که شما را با افراد بیشتری در دنیا متصل میکند. با شروع یادگیری زبان ممکن است شما از ابزاری مانند مکالمه با افراد خارجی برای تقویت مهارتهای خود در زبان استفاده کنید. همینطور ممکن است به جمعهای مطالعاتی بپیوندید و در همین اثنا دوستانی را برای خود پیدا کنید. احتمال دارد در سفرها و کلاسهایی آموزش زبان با افراد بومی آن زبان آشنا شوید. اساسا زبان برای برقراری ارتباط با دیگران شکل گرفته است. تصور کنید اگر شما یک فرد تنها در یک جزیره متروکه بودید؛ بدون هیچ همنشین، نیاز شما به وجود زبان به ابتداییترین شکل آن تقلیل مییافت. پس خاستگاه زبان برقراری ارتباط و تعامل اندیشهها است.
طبق مطالعاتی در دانشگاه USM مالزی از دانشجویان سوال شد که آیا تمایل دارند تا زبان انگلیسی را با استفاده از بستر ارتباطی شبکههای اجتماعی مانند فیسبوک بیاموزند. نتیجه این بود که دانشجویان فیسبوک و شبکههای اجتماعی را ابزاری قابل توجه واتکا برای یادگیری زبان میدانستند.
همین نشان میدهد که اصولا یادگیری زبان با برقراری ارتباط با دیگران مانوس است.
یادگیری زبان موفقیت شما را در بازار کار و مراحل تحصیلیتان تضمین میکند:
در آخر باید به این نکته اشاره کنیم که یادگیری زبان منجر به اتفاق افتادن موفقیتهای بزرگتر دیگر در زندگی تان میشود. شاید این گزاره خیلی کلی جلوه کند؛ اما اگر به مثالهایی که از یادگیری زبان انگلیسی در این مطلب آورده شد، دقت کنید پی خواهید برد که برای مثال یادگیری زبانی مانند زبان انگلیسی که در بسیاری از فضاهای آکادمیک سراسر دنیا مورد استفاده است، دریچهها و فرصتهای بسیاری را برای آینده بهتر پیش روی شما میگشاید.
با یادگیری زبان دوم، دریایی از رویاهایی که پیش از آن با دانستن یک زبان برایتان دست نیافتنی بود، امکانپذیر خواهد شد. همین زبان انگلیسی بدلیل همهگیر بودنش میتواند فرصت تحصیل را در بهترین فضاهای آکادمیک دنیا و در جدیدترین رشتههای تحصیلی برای شما فراهم کند.
بسیاری از فرصتهای شغلی نیز دانستن زبان انگلیسی را از ملزمات خود در نظر میگیرند. تسلط کامل به زبان درخواست شده در فرصتهای شغلی امتیاز مضاغف محسوب میشود. فرض کنید دو دانش آموخته رشته مهندسی مکانیک برای یک فرصت شغلی مرتبط اقدام به ارسال رزومه و سوابق تحصیلی و کاری خود میکنند. از میان این دو نفر یکی از آنها به زبان انگلیسی تسلط کامل دارد. قطعا دانش آموختهای که به زبان انگلیسی تسلط دارد گزینه اول کارفرما برای استخدام است؛ حتی اگر در لیست ملزمات آن فرصت شغلی تسلط بر زبان انگلیسی جایگاهی نداشته باشد، اما با توجه به مزایای دیگر یادگیری زبان که گفته شد، کارفرما حدس میزند که شخصی که زبان دوم و حتی سومی را در رزومه تحصیلی و حرفهای خود دارد از خلاقیت، توانمندی بالا در برقراری ارتباط و یادگیری، انعطافپذیری بیشتر و بطور کلی آگاهی و دید بازتری به قضایا دارد.
سخن پایانی
فکر میکنیم برای شما خوانندگان عزیزی که برای یادگیری زبان هدف و انگیزهی مشخصی نداشتید، محرز شد که یادگیری زبان میتواند زندگی شما را زیر و رو کند. با یادگیری زبان دوم، دنیا و فرصتهای شما گسترش پیدا خواهد کرد. قطعا دلایل دیگری نیز وجود دارد که شما را ملزم به یادگیری زبانهای مختلف و در شما ایجاد انگیزه خواهند کرد.
س.آ
منبع:ایرانمهر