نکاتی کلی در مورد روش مطالعه برای زبان آموزان
نکات كلي در مورد روش مطالعه برای زبان آموزان :
• مطالبي را انتخاب كنيد كه مناسب با سطح دانشتان باشد. يعني نكات دستوري و تعداد واژه هاي متن انتخابي آنقدرساده نباشد تا انگيزه مطالعه را ازدست بدهيد و يا زياد مشكل نباشد تا از رجوع مكرر به كتابهاي دستور يا فرهنگ واژه ها خسته شويد.
• تا آنجا كه ممكن است مطالبي را بخوانيد كه نوارهاي شنيداري آنها نيز در دسترس باشد. يعني آنچه را مي خوانيد، بشنويد
. • هرگز واژه ها را خارج از متن حفظ نكنيد. سعي كنيد هر واژه يا اصطلاح را درون متن فهميده و به خاطر بسپاريد. زيرا ممكن است معني بسياري از واژه ها بسته به موضوع متن و نحوه قرارگرفتن آنها درجمله تغيير كند. درضمن، مطالعه واژه ها درون يك متن سبب مي شود تا مغز رابطه اي منطقي و معنادار بين كلمات ايجاد كرده و آنها را بهتر به خاطر بسپارد.
•براي يافتن معني واژه ها از فرهنگ هاي تك زبانه اي استفاده كنيد كه واژه را توضيح داده و مثال مي آورد.
• از هر دو ورودي ذهنتان يعني گوشها و چشمها به خوبي استفاده كنيد. گوش كردن و خواندن هر دو به يك ميزان در يادگيري تاثير مي گذارند.
• هر روز يك اصطلاح يا ضرب المثل را به خاطر بسپاريد.
• به انگليسي فكر كنيد و صحبت كنيد. اين كار در ابتدا مشكل به نظر مي رسد ولي رفته رفته با وسعت دايره واژگاني تان آسانتر مي شود.
• هر مطلبي را با هر موضوعي با شرط اينكه متناسب با دانش شما باشد، مطالعه كنيد. شايد براي شروع، مطالعه داستانهاي ساده شده (simplified stories) كه بر اساس آساني و دشواري سطح بندي شده اند، مناسب باشد.
• در پايان به نوآموزان زبان انگليسي توصيه مي شود تا مطالعه زبان را با نظارت يك آموزگار شروع كنند تا با روشهاي يادگيري و منابع درسي موجود بيشتر آشنا شوند
1- سعي كنيد نقطه ضعف اصلي خود را بشناسيد و آن را نابود كنيد.
2- به انگليسي فكر كنيد. براي اين منظور بايد از طريق مطالعه پيوسته و هدف دار و جهت دار( از آسان به مشکل) بدانيد كه انگليسي زبانها چگونه فكر مي كنند. مثلا اگر بخواهيد اين جمله را به انگليسي بيان كنيد: كسي كه خربزه مي خوره پاي لرزش هم مي شينه. در صورتي كه بخواهيد اين جمله را كلمه به كلمه به انگليسي ترجمه كنيد و آن را بيان كنيد، افتضاح ببار خواهد آمد و بجز خودتان هيچكس متوجه فرمايشتان نخواهد شد! خوب! در چنين مواردي چگونه مي توان به انگليسي فكر كرد؟ تنها راه اين است كه مطالعه كنيد و به راديو گوش كنيد تا بدانيد آنها در چنين مواردي چگونه مي انديشند!
3- مربي انتخاب كنيد كه به درستي كارش ايمان داشته باشيد.
4- وسايل خانه و محيط كارتان را با برچسب نام آنها به زبان انگليسي پر كنيد.
5- هميشه از خودتان بپرسيد: اگر بخواهم اين جمله يا مطلب را به زبان انگليسي بيان كنم چه بايد بگويم؟
6- فردي را بيابيد كه بتوانيد انگليسي را مخصوصا بصورت گفتاري با وي تمرين كنيد.
7- هرگز خود را كمتر از ديگران ندانيد زيرا سيستم عصبي تمام افراد بشر يكسان است. تنها تفاوت در تفاوت چگونگي عمل است. اگر شما بدانيد كه ديگران چه كرده اند كه موفق شده اند و شما هم همانگونه عمل كنيد، موفق خواهيد شد.
8- هرگز به پايان راه نگاه نكنيد. در هر لحظه از خودتان سوال كنيد: بسيار خوب در اين ده دقيقه يا نيم ساعت چگونه حداكثر بهره را ببرم؟
9- هميشه باخودتان دفترچه يادداشت همراه داشته باشيد و خاطراتتان را به انگليسي يادداشت كنيد.(نگران اشتباهات گرامري نباشيد. حتي اگر يكي دولغت را از يك جمله به ذهنتان نرسيد معادل فارسي آن را بنويسيد تا بعدا از كسي بپرسيد .
10- خودتان را با ديگران مقايسه نكنيد زيرا تمام افراد بشر خلاق هستند. از اين گذشته هر فرد مانند خود خدا تك و بي مانند است. وقتي شما خودتان را با ديگران مقايسه مي كنيد ميخواهيد به نتيجه : كمتر – بيشتر و يا مساوي برسيد. خوب! اگر قبول داريد كه خداوند هيچكس را مثل شما خلق نكرده پس اين را هم خواهيد پذيرفت كه مقايسه خود باديگران كار عاقلانه اي نيست. نه انسانها كاملا مثل هم هستند و نه موقعيتهايشان يكسان است. تنها مقايسه اي كه هم عاقلانه است و هم لازم ، مقايسه وضع زمان حال با زمان آينده شما است در دو حالت: حالت اول تلاش كنيد و آينده تان را بسازيد و حالت دوم تلاش نكنيد و آينده تان باير باشد. مثلا از خودتان بپرسيد: اگر هيچ تلاشي بخرج ندهم و يا اينكه در حد توان زحمت بكشم، در هر حالت چه آينده اي خواهم داشت؟ در اين صورت رقيب خارجي وجود ندارد. رقيب هر كس خود اوست. اگر خودتان رقيب خودتان باشيد انگيزه تان صدچندان مي شود ولي اگر رقيب بيروني براي خود بتراشيد، دچار نگراني و اضطراب خواهيد شد.
11- غرور كاذب نداشته باشيد. از اشتباه كردن و يا اين كه ديگران به شما بخندند نهراسيد.
12- خودتان را به زمان و مكان خاص شرطي كنيد.
13- طرز استفاده درست از ديكشنري را ياد بگيريد.
14- هميشه با يك كارشناس مشورت كنيد.